1000 FA AZ EGÉSZSÉGÉRT

1000 fa elültetésével ünnepli 30 éves magyarországi működését az ABB technológiai vállalat a Pilisi Parkerdő területén. Ezen különleges évforduló alkalmából 1000 darab facsemete telepítésével is erősítik a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése iránti elkötelezettségüket.

A csemeték szakszerű elültetését a Pilisi Parkerdő munkatársai végzik el a Budaörsi Kopárokban. Az erdészek az olyan őshonos fafajok mellett, mint a molyhos tölgy, virágos kőris, mezei juhar, közönséges nyír és nagylevelű hárs, a biodiverzitás növelése érdekében cserjefajokat is ültetnek, például húsos somot és bibircses kecskerágót, valamint vadkörtét és sajmeggyet. Az elültetésre váró fák élettartamuk alatt akár 80 tonna széndioxid meg- kötéséhez járulnak hozzá.

– Az erdők a klímaváltozás negatív hatásainak mérséklésében kiemelkedő szerepet játszanak. Ugyanakkor a minél nagyobb fokú biodiverzitás, a sokféle növényés állatfajnak élőhelyet biztosító erdő ellenállóbb, kevésbé kitett a klímaváltozás negatív hatásainak – mondta el a faültetés kapcsán Rittling István, a Pilisi Parkerdő Zrt. erdészet vezetője.
Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) becslései alapján 2050-ig 500 és 3600 millió metrikus tonnányi szén-dioxidot kellene évente a légkörből kivonni új erdők telepítésével, hogy a felmelegedés ne lépje át a 1,5 Celsius-fokot az iparosodás előtti szinthez képest.

A Pilisi Parkerdő Zrt. napjainkban 65 ezer hektáros területet kezel, ami a Budai- és a Visegrádi-hegység, valamint a Pilis mellett magába foglalja a Pesti- és a Csepeli-síkság egyes részeit, a Gödöllői-dombságot és a Gerecse egy részét. Az ercsán Rittling István, a Pilisi Parkerdő Zrt. erdészet- vezetője.
Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) becslései alapján 2050-ig 500 és 3600 millió metrikus tonnányi szén-dioxidot kellene éven- te a légkörből kivonni új erdők telepítésével, hogy a felmelegedés ne lépje át a 1,5 Celsius-fokot az iparosodás előtti szinthez képest. Az erdőgazdaság 116 községhatárban, közte 16 buda- pesti kerületben kezeli az erdőket. Legnagyobb részt Pest megyében, de több Komárom-Esztergom, Fejér, Heves és Nógrád megyei településen is gazdálkodik.

Vállalkozók a Polgári Értékekért Egyesület
Székhely: 1021 Budapest, Völgy utca 5/a 2. em.
Email: info@budaert.hu

A VCA-KP-1-2021/5-000238 és a VCA-KP-1-2022/4-001968 projekt a Miniszterelnökség és BGA Zrt. támogatásával valósul meg.