BALÁZS-KENESSEY: ÉVSZÁDAZOS VENDÉGLŐS HAGYOMÁNY

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on pocket
Pocket
Share on whatsapp
WhatsApp

Nagy híre volt annó itt a közkedvelt Balázs és Remete, valamint a Jánoshegyi kilátóban működő vendéglőnek. Kenessey Ferenc gyerekkora jórészét a II. kerületben töltötte, szívesen emlékezik vissza élményeire és
ősei dicsőségére.
– Déd- és ükapáimnak földjeik voltak itt, állatokat tartottak és önfenntartók voltak – meséli. – Már 1750-ben kocsmát, illetve éttermet nyitottak és ebből az időszakból őrzök egy eredeti képeslapot! Nagy büszkeségem ez az ereklye, Vinkó József a Magyar Konyha főszerkesztője is csodájára járt és azt mondta, ilyennel egész Európában nem sokan büszkélkedhetnek. A Balázs-vendéglő olyan közkedvelt volt évszázadokon át a Hűvősvölgyben, hogy meszszi földről is érkeztek ide vendégek, akik a máriaremetei misére tartva benéztek, hogy kiválasszák a tyúkokat, és meghagyták, hogy mire visszaérnek, finom leves legyen belőlük ebédre. Érdekes világ lehetett… Az édesapám keresztapja plébános volt itt, és gyerekként a templom hatalmas gesztenyés parkjában sokat játszottam. Az általános iskolát a Bem József iskolában kezdtem el, de már Óbudán, fejeztem be, mert odaköltöztünk. Most is szí- vesen gondolok vissza azokra a hűvösvölgyi, máriaremetei évekre. A nagyszülőkhöz rendszere- sen visszajártam.


Kenessey Ferenc szülei még a múlt rendszer vége felé költöztek Óbudára. Édesapja műszaki végzettségű volt ő is ezt a pályát választotta, mégsem szakított a családi hagyománnyal – nagy- bátyja szintén a vendéglátóban dolgozik –, igaz nem is akart, hi- szen sokmindent elsajátított vendéglős őseitől. A kiválóan főző édesanyja, besegít fia csil- laghegyi Kiscsillag Éttermében. – A nagymamám és anyukám készítette ételek visszarepítettek a régi korba, ezt próbálom a vendégeknek én is megmutatni. Nálunk a családias hangulat garantált, édesanyám sokat segít abban, hogy a családi receptek alapján házias ízek kerüljenek az asztalra – mondja a neves vendéglős, akinek „Kiscsil- lagja” a Magyar Konyha szerkesztőinek ízlését is elnyerték és beválasztották Budapest legjobb 10 étterme közé! Hogy mi a specialitásuk? – erről így beszél:

– A kemencében sült ropogós csülök, a kacsasült, a harcsa paprikás túróscsusza és a káposztáscvekedli. No, meg desszertnek a madártej, anyukám receptje alapján! Nekem egyébként nagy kedvencem a túroscsusza és a sztrapacska.

– Vajon folytatódik-e a Kenessey-családban a vendéglátós hagyomány?
– Remélem igen, mert a 13 éves kislányom örömmel forgolódik
a konyhában, és egy-egy ételt nagy kedvvel meg is főz. Már gyerekzsűriként is kóstolgatott egy közétkeztetési ételmustrán…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on pocket
Pocket
Share on whatsapp
WhatsApp

  Iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy a ne maradjon le a legfrissebb tartalmakról!

  BUDÁÉRT
  Vállalkozók a Polgári Értékekért Egyesület
  Székhely: 1021 Budapest, Völgy utca 5/a 2. emelet
  Email: info@budaert.hu