BUDA ÉS BENNE PESTHIDEGKÚT

Sajátosan szép, erdőkkel, mezőkkel körbevett környezet a miénk. Akik szeretnek sétálni, erdőt-mezőt járni, jó levegőt szippantani, azoknak nem kell messzire menniük.
Sokan vannak olyanok, akik megismerik a tea és gyógyfüve- ket, és erdei gyümölcsöket is, mint a tavaszi kankalin, a ka- kukkfű, a nyári szurokfű, az orbáncfű, és az őszi som, a kökény, a berkenye és a csipkebogyó, sőt vannak olyanok is a köztünk élők között, akik évtizedek óta gyűjtik az ehető gombákat is. Ilyenek például a korai kucsmagomba, a májusi pereszke, a galambgomba, a nyári róka gomba, a szegfűgomba, a csiper- ke a laska gomba és a vargánya gomba, hogy néhányat em- lítsek. A gyógynövényeket veszélyek nélkül lehet gyűjteni. A gombákat csak szakértők jelenlétében szabad szedni, vagy utólagosan szakértőnek kell megvizsgálnia mielőtt fogyasztanánk.

Egy hajnali nézelődés egy vadlesen egy gyereknek, de még egy felnőttnek is nagy élmény. Látni az ébredő erdőt, szarvast, őzt, vaddisznót, ró- kát. Persze ehhez türelem kell. A tavaszi, nyári és őszi örömö- kön kívül a téli erdők, mezők is sok örömet nyújtanak szülőknek, gyerekeknek és unokáknak. A szánkózás, vagy hóemberépítés lehetőségei itt vannak velünk. Sőt egy-egy hófedte lankán a gyerekek kezdő síoktatását is meg lehet próbálni.

Pesthidegkút belső utcái, többnyire csendesek és viszonylag kevés forgalommal terheltek. Milyen más egy kismamának ilyen utcákban tolni babakocsijukat, vagy sé- tálni apróságukkal, mint egy benzingőzzel terhes, forgal- mas városrészben.

Átéltük és láttuk, hogy a 60-as évektől kezdve miként „betonozták agyon” a Rózsa dombunkat. Azon már nem igazán lehet változtatni, ha- bár a fásítás zöldítés mindig aktuális lehet. Pesthidegkutunk – az erdőkön és mezőkön kívül – hál Isten- nek még viszonylag szép zöld és fás, számos csodaszép park- kal. Vigyázzunk erre a csodála- tos környezetünkre, hogy még unokáink unokáinak is öröm legyen itt élniük és futkározni- uk az erdőkben és mezőkön, persze szülői felügyelet mel- lett!! 

Szilágyi Zsolt

Vállalkozók a Polgári Értékekért Egyesület
Székhely: 1021 Budapest, Völgy utca 5/a 2. em.
Email: info@budaert.hu

A VCA-KP-1-2021/5-000238 és a VCA-KP-1-2022/4-001968 projekt a Miniszterelnökség és BGA Zrt. támogatásával valósul meg.