MUNKÁSSZÁLLÓ ÉS DIÁKKOLLÉGIUM A KÖRSZÁLLÓBAN

15 hónapnyi kényszerpihenő után ősszel újra megnyithat a Danubius Hotel Budapest. Az egykori Körszálló azonban új, hibrid működéssel tárja ki ka- puit: munkásszálló és diákkol- légium kap helyet falai közt.

Tavaly áprilisban, a járványügyi korlátozások következménye- ként zárt be a Szilágyi Erzsébet fasor mentén magasodó Danu- bius Hotel Budapest, melynek vezetősége a nemzetközi turizmus lassú regenerálódási folyamatát felismerve az épü- let hosszú távú bérbe adása mellett döntött. A szálloda hibrid működéssel, elsősorban diákkollégiumként, valamint budapesti nagyvállalatok dolgozóinak szálláshelyeként működik majd a következő három évben. A tervek szerint a megújult funkciókkal bíró Hotel Budapest valamikor ősz- szel kezdi meg működését.

Fél évszázadnyi történetet, rengeteg betont és az egyik legszebb fővárosi kilátást rejti a Szilá- gyi Erzsébet fasornál tornyosuló Hotel Budapest. A szocialista presztízsberuházásként 1967- ben épült Körszálló nemcsak a szocializmus egyik legmenőbb helyének számított.

A Budapest Szálloda aranykora, a ’60-as ’70-es évek: a korszak egyik legmenőbb szállodájának és szórakozóhelyének számított a Körszálló. Pezsgő éjszakai élet, nemzetközi vendégközönség jellemez- te. Gyakran adtak egymásnak randevút

a rózsadombi aranyifjak és az amerikai nagykövetség munkatársai, akiknek állandó asztala volt a drinkbárban.

Számos film, reklám és plakát helyszínéül szolgált a Körszálló, melyek közül talán a Megdönteni Hajnal Tímeát a legismertebb. Az intézmény a mai napig büszke arra, hogy híres emberek hosszú sora választotta szobáit, kávézóját vagy étter- mét. Megfordult itt Roger Moore színész, Heinrich Böll Nobel-díjas író, Bernhard Wicki filmrendező, Jacques Charrier színész, Thorn Heyerdahl világutazó és még sokan mások. A magyarok közül az étterem gyakori vendége volt Szepes Mária és előfordult, hogy Honti Hanna töltötte a telet a Budapestben. Ha betérünk egy ebédre, a mai napig összefuthatunk Szörényi Leventével, Koncz Zsuzsával, Bródy Jánossal, Zoránnal, Galambos Erzsivel és még sokan 

Vállalkozók a Polgári Értékekért Egyesület
Székhely: 1021 Budapest, Völgy utca 5/a 2. em.
Email: info@budaert.hu

A VCA-KP-1-2021/5-000238 és a VCA-KP-1-2022/4-001968 projekt a Miniszterelnökség és BGA Zrt. támogatásával valósul meg.