Nagy híre volt annó itt a közkedvelt Balázs és Remete, valamint a Jánoshegyi kilátóban működő vendéglőnek. Kenessey Ferenc gyerekkora jórészét a II. kerületben töltötte, szívesen emlékezik vissza élményeire és
ősei dicsőségére.
– Déd- és ükapáimnak földjeik voltak itt, állatokat tartottak és önfenntartók voltak – meséli. – Már 1750-ben kocsmát, illetve éttermet nyitottak és ebből az időszakból őrzök egy eredeti képeslapot! Nagy büszkeségem ez az ereklye, Vinkó József a Magyar Konyha főszerkesztője is csodájára járt és azt mondta, ilyennel egész Európában nem sokan büszkélkedhetnek. A Balázs-vendéglő olyan közkedvelt volt évszázadokon át a Hűvősvölgyben, hogy meszszi földről is érkeztek ide vendégek, akik a máriaremetei misére tartva benéztek, hogy kiválasszák a tyúkokat, és meghagyták, hogy mire visszaérnek, finom leves legyen belőlük ebédre. Érdekes világ lehetett… Az édesapám keresztapja plébános volt itt, és gyerekként a templom hatalmas gesztenyés parkjában sokat játszottam. Az általános iskolát a Bem József iskolában kezdtem el, de már Óbudán, fejeztem be, mert odaköltöztünk. Most is szí- vesen gondolok vissza azokra a hűvösvölgyi, máriaremetei évekre. A nagyszülőkhöz rendszere- sen visszajártam.
Kenessey Ferenc szülei még a múlt rendszer vége felé költöztek Óbudára. Édesapja műszaki végzettségű volt ő is ezt a pályát választotta, mégsem szakított a családi hagyománnyal – nagy- bátyja szintén a vendéglátóban dolgozik –, igaz nem is akart, hi- szen sokmindent elsajátított vendéglős őseitől. A kiválóan főző édesanyja, besegít fia csil- laghegyi Kiscsillag Éttermében. – A nagymamám és anyukám készítette ételek visszarepítettek a régi korba, ezt próbálom a vendégeknek én is megmutatni. Nálunk a családias hangulat garantált, édesanyám sokat segít abban, hogy a családi receptek alapján házias ízek kerüljenek az asztalra – mondja a neves vendéglős, akinek „Kiscsil- lagja” a Magyar Konyha szerkesztőinek ízlését is elnyerték és beválasztották Budapest legjobb 10 étterme közé! Hogy mi a specialitásuk? – erről így beszél:
– A kemencében sült ropogós csülök, a kacsasült, a harcsa paprikás túróscsusza és a káposztáscvekedli. No, meg desszertnek a madártej, anyukám receptje alapján! Nekem egyébként nagy kedvencem a túroscsusza és a sztrapacska.
– Vajon folytatódik-e a Kenessey-családban a vendéglátós hagyomány?
– Remélem igen, mert a 13 éves kislányom örömmel forgolódik
a konyhában, és egy-egy ételt nagy kedvvel meg is főz. Már gyerekzsűriként is kóstolgatott egy közétkeztetési ételmustrán…