KÖRFORGÁSBAN KIÁLLÍTÁS

„Míg a siker romlandó áru, a kreativitásnak nem jár le soha a szavatossági ideje.”

Úgy vélem ez az idézet kifejezi mindazt, amit Varga Erika és Varga Helena, a Romani Design alapítóinak munkássága felölel és amiről legújabb, a Körforgásban című kiállításuk is árulkodik.

Azt hiszem, bátran mondhatom, hogy nem csak az Iparművészeti Múzeumnak, nem csak a Körforgásban című kiállítás kurátorainak, de mindannyiunknak nagy örömére szolgál, hogy a testvérpár együtt rátalált az iparművészeti értékkel is bíró ruhakészítésre, mert így a szentképek inspirálta öltözékek által e jellegzetes formanyelv tovább gazdagodhatott és tovább gazdagíthat bennünket is Isten nagyobb dicsőségére.

Jó látni, hogy a Nemzeti Kulturális Alap támogatásai olyan hiánypótló, egyedi művészeti darabok vagy akár művészeti irányvonalak megismertetéséhez járul hozzá, amelyek – mint ez a kiállítás is, – kézzelfogható anyagokból nemzetiséget összetartó új kulturális tartalmat teremtenek.Köszönöm, hogy én mondhattam a nyitóbeszédet a kiállításon, mert bár eddig is figyelemmel kísértem Erika és Helena munkásságát, most még inkább megismerhettem motivációikat és küldetésüket. Az alábbi, néhány sornyi gondolatomat nekik és a közönségüknek szántam a kiállítás megtekintése előtt: „Úgy gondolom, számunkra, a többségi társadalom képviselőinek számára nagyon értékes lehet a cigány hitvilág – esetenként mitikus világokba is áthajló – keresetlen őszintesége.

Nincs benne semmi rossz értelemben vett dogmatizmus, de mentes a mindennapokat a vallástól eltávolító szekularizmustól is. Harsány színeivel és temperamentumos közvetlenségével számomra az Indiában tapasztalt természetességet idézi meg. Ezért mondhatom, hogy nekünk, keresztény embereknek kiváló kapaszkodót nyújthat saját megkopott vallásunk „visszatanulásához”.

Ha az Isten felé törekvés dimenziójától elvonatkoztatunk, akkor is értelmezhetőek az itt bemutatott textíliák. Ahogyan Erika egy interjúban mesélte, mindig is olyan kifejezési módot keresett, amellyel magáról és saját közössége történetéről a szélesebb nyilvánosság előtt is tud beszélni, azaz vizuális üzeneteket küldeni. És valóban, a műtárgyak által inspirált színes öltözékek a roma kultúra szempontjából önazonosak, miközben dizánjukban kifejezetten trendik.

👉A teljes beszédem itt olvasható: https://busbalazs.hu/?r=2021/09/23/korforgasban/A Romani Design az Iparművészeti Múzeum Körforgásban című időszaki kiállítása a Ráth György villában tekinthető meg egészen január 2-áig.

Ha valami igazán különlegesre vágynak, keressék fel a tárlatot!

Vállalkozók a Polgári Értékekért Egyesület
Székhely: 1021 Budapest, Völgy utca 5/a 2. em.
Email: info@budaert.hu

A VCA-KP-1-2021/5-000238 és a VCA-KP-1-2022/4-001968 projekt a Miniszterelnökség és BGA Zrt. támogatásával valósul meg.