ÚJ KÖZÖSSÉGI HÁZ PASARÉTEN, ÚJ PROGRAMOKKAL

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on pocket
Pocket
Share on whatsapp
WhatsApp

A pasaréti templom melletti impozáns épületben kapunk tájékoztatást a közösségi ház létre jöttéről, illetve funkciójá- ról annak vezetőjétől Ugron Évától és Kálmán Peregrintől, a Pasaréti Páduai Szent Antal plébánia plébánosától. Ezt foglaljuk az alábbiakban össze.

Az új közösségi ház építését az indokolta – tudtuk meg –,
hogy a Kájoni Házban megnövekedett az óvoda és a szociális hálózat területigénye, ahol már így is mostoha körülmények között voltak elhelyezve a programok, a munkatársak. A plébániai tér felszabadulásával így a Kájoni Házban a gyer- mekek és az idősek, az őket ellátók is megfelelő körülmények között dolgozhatnak tovább. 

A közösségi élet pedig olyan új lehetőségeket kapott a templom mellett helyet kapó épületben, amelyekkel – reményeik szerint – jobban tudják segíteni a hit, a kultúra, az egészséges életvitel találkozását, és megfelelnek azoknak az elvárásoknak, amelyek napjaink egyházközségi életét szolgálják.


– A közösségi házban új befogadó teret nyertek hitéleti esemé- nyeink – hangoztatta örömmel Kálmán Peregrin atya, majd hozzáfűzte: – Kápolnánk kiválóan alkalmas a közösségek, hit- tancsoportok imádságára, szentmiséjére, itt van a keresztelők, házassági jubileumok színhelye, magánimádságot reggeltől estig bármikor végezhetünk e térben. A hittantermek jól felsze- reltek, összenyithatók és egymástól függetlenül is használha- tók. Az előterekben a szülők várakozhatnak, beszélgethetnek. Igyekszünk helyet biztosítani arra is, hogy az ifjúsági hittanosok csak úgy betérjenek, leülhessenek egy-egy találkozásra.


A megnyitás óta csaknem harminc keresztelőt tartottak már itt – tudtuk meg az atyától. – A rendezvényeink népszerűek, legtöbbször teltházasak.
Ugyanerről számolhat be Ugron Éva igazgató is, aki elmondta nagy hangsúlyt helyeznek arra, hogy a környék lakosságának életét könnyebbé, szebbé tegyék, ezért igyekeznek olyan programokat is elérhetővé tenni, ami segíti a sérült gyerme- kek fejlesztését, idősek kondícióban tartását, a Kilátó Mentál- higiénés Központ programjai is ide kerülnek át. Tárgyalásban vannak rendszeres pódiumszínpad-előadások, hitet, családot erősítő programok szervezőivel, a sportterem pedig egyaránt alkalmas gyermek-, idős-, kismamatornára, balettre, a fiatalok- nak aktív testmozgásra. A nagyterem konferenciák, összejövetelek tartására is kiváló lehetőség: hármas, hangszigetelt osztású, egymástól függetlenül használható, a kor igényeinek megfelelő felszereltséggel, magas színvonalú catering biztosításával. Szeretnék, ha a vasárnapi misék után itt lehetne maradni, inni egy kávét, amíg a gyermekek a kertben, a játszószobában játszanak. – Sokan kérdezik, miért volt szükség itt egy ilyen házra, ahol jól működik a közösség, köszönhetően a ferences atyáknak és az itt élő lakóknak.

Egyrészt a programok már nem fértek el egy ideje, a kultúra hiányzott a környékről és, ami kifejezett szívügyem, miután négy kamasz édesanyja is vagyok, hogy nélkülözhetet- len volt egy tér, ahol a fiatalok személyesen találkozni tudnak: játszani, sportolni, szórakozni. Mindezt biztonságosan! – hangsúlyozta Ugron Éva, az intézmény vezetője, majd hozzátette, a hely és a programok kialakításánál gondoltak a kimozdulni vágyó anyukákra, családokra, nyugdíjasokra is.

A hitéleti események ugyanúgy meghatározó szerepet töltenek be tehát a közösségi házban, mint korábban, amikor csak egy óvoda és a gondviselés háza adott helyet a plébániai programoknak.
– Büszke vagyok arra, hogy létre tudtunk hozni egy család- pasztorációs központot, ahol neves szakpszichológusok, családterapeuták, egyházjogászok, ferences atyák fogadják

a rászorulókat, kortól függetlenül, teljesen térítésmentesen. Lesznek csoportos foglalkozások, előadások és egyénileg is lehet beszélgetni, segítséget kérni. Ma már nem lehetséges, hogy egy elvált vagy abortuszon átesett kirekesztve érezze magát a közösségből, egyedül legyen a problémájával– mondta még az igazgatónő.


Mindez Magyarország Kormányának támogatásával jött, illetve jöhet létre, „ám az indulástól kezdve nekünk kell fenn- tartani az intézményt, ami vállalható, de ehhez szükséges az egyházközség tagjainak segítsége, összefogása is” – mondták végezetül mindketten, ami alatt értik például esküvők, szüle- tésnapok, házassági évfordulók, karácsonyi ebédek megtartá- sát vagy adományok felajánlását. Temesi László

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on pocket
Pocket
Share on whatsapp
WhatsApp

  Iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy a ne maradjon le a legfrissebb tartalmakról!

  BUDÁÉRT
  Vállalkozók a Polgári Értékekért Egyesület
  Székhely: 1021 Budapest, Völgy utca 5/a 2. emelet
  Email: info@budaert.hu